Rodičia Ninky (3), ktorá postupne víťazí nad chorobami: Veríme, že raz bude chodiť!

11.09.2013 18:11

Nad chorobou pomaly víťazí! Veľkou bojovníčkou s ešte väčším srdiečkom pokoriť nepriazeň osudu je Ninka Kalmancaiová (3) z Veľkého Zálužia (okr. Nitra), ktorá odmalička trpí vážnou chorobou.
 

Rodičia Ninky (3), ktorá postupne víťazí nad chorobami: Veríme, že raz bude chodiť!

Malá veľká bojovníčka postupne víťazí nad chorobami a svojej mame Janke robí radosť.
 

Túžobne očakávané dieťatko sa narodilo predčasne v 33. týždni. Ninka vážila iba 950 gramov, pretože ju nevyživovala placenta. „Odmalička je veľkou bojovníčkou. Dokázala zvíťaziť nad problémami s črevami, pri ktorých nás už lekári pripravovali na najhoršie,“ spomína na prvé choroby Ninky mamina Jarka (31). Neskôr diagnostikovali lekári dievčatku aj svalové ochorenie a v 8. mesiaci veku i myopiu - krátkozrakosť s dioptriou -10. Podstúpila dve operácie očí, aby sa jej už dioptrie nezvyšovali.
 

Malú Ninku prišiel podporiť Nový Čas na rehabilitácie, ktoré jej zaplatilo Srdce pre deti.

Malú Ninku prišiel podporiť Nový Čas na rehabilitácie, ktoré jej zaplatilo Srdce pre deti.
 

Lekári však neskôr vyriekli ešte horšiu diagnózu. „Detská mozgová obrna postihla Ninkine ruky i nohy. Bol to pre nás obrovský šok, ktorý nás zároveň vyburcoval k veľkému boju zdolať Ninkine zákerné choroby,“ netají Jaroslava odhodlanie celej rodiny. Ninka absolvovala niekoľko rehabilitačných pobytov u nás i v maďarskom Šoprone. Jej rodina na to minula všetky svoje úspory a ďalšiu liečbu už finančne nezvládala. „Pomohli nám mnohí dobrí ľudia a organizácie, medzi ktorými bol aj projekt Srdce pre deti. Chceme sa im touto cestou veľmi pekne poďakovať, pretože aj ich zásluhou sa dcérkin stav zlepšuje,“ dodáva vďačná J. Kalmancaiová.

A čo by pre rodičov malej Ninky bolo najväčším víťazstvom? „Keby niekedy sama chodila. Už síce sama postojí, ale nie dlho. Veríme, že naša snaha a spoločný boj poraziť zákernú chorobu budú úspešné,“ vraví s nádejou v hlase mama malej veľkej bojovníčky.

 

Ďalšie 2 fotografie v galérii.

 

Originál článok: https://www.cas.sk/clanok/260179/rodicia-ninky-3-ktora-postupne-vitazi-nad-chorobami-verime-ze-raz-bude-chodit.html

Zdroj: www.cas.sk
Autor: Jozef Uhlárik