Malý Tobiasko (3) túži len po jednom: Pomôžte mu postaviť sa na nohy! / www.topky.sk

18.03.2013 00:01

TRNAVA – Ku šťastiu mu chýba už len „pár krôčikov“. Modrooký chlapček Tobias (3) z Trnavy opustil maminkine bruško o 2 mesiace skôr, ako lekári predpokladali. Nedýchal a musel byť okamžite prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti. Tam na rodičov malého uzlíčka čakala šokujúca správa. Ich chlapček prekonal krvácanie do mozgu, ktorého následkom bola diagnóza so strašidelným názvom „spastická diparéza“.
 

Po mesiaci čakania Tobiaska z nemocnice prepustili, no nie nadlho. Vracia sa tam každý druhý týždeň na sono hlavičky, ktorá mu v dôsledku krvácania do mozgu narástla o 4 centimetre. K tomu sa neskôr pridalo cvičenie, ktoré pomáha rozťahovať Tobiaskove stuhnuté a stiahnuté svaly. Tie má na svedomí jeho diagnóza – spastická diparéza, ktorá jednou z foriem detskej mozgovej obrny.

Malý Tobiasko (3) túži


Ak by chlapček svaly nenamáhal, hrozilo by, že sa sám na nožičky nikdy nepostaví. To však nie je Tobiaskov prípad, rodičia s ním absolvujú nespočetné množstvo rehabilitácií, vďaka ktorým napreduje. Najväčšie pokroky rodičia zaznamenali po pobyte v rehabilitačnom centre Renona, ktorý by si však Tobias potreboval zopakovať ešte aspoň raz. „V súčasnosti Tobiaskovi už nechýba veľa, aby chodil sám, ale bolo by dobré, ak by si tento pobyt zopakoval ešte raz,“ hovorí chlapcova mama Soňa.


Stačí len tak „málo“ a modrooký krásavec môže začať kráčať aj bez pomoci. Všetky cvičenia, pobyty a rehabilitácie sú však finančne veľmi náročné a napriek tomu, že rodičia by Tobiaskovi zniesli aj modré z neba, ďalšie výdavky si už nemôžu dovoliť. Rozhodli sa preto požiadať o pomoc dobrých ľudí, ktorým nie je osud Tobiaska ľahostajný.

Malý Tobiasko (3) túži
 

Milujúcim rodičom by najviac pomohla finančná pomoc na pobyt v rehabilitačnom centre, budú však vďační aj za lekárske pomôcky, ktoré môžu Tobiaskovo trápenie takisto zmierniť. „Buď by to bola biolampa, činky, závažie, podložky a mnoho ďalších vecí,“ opisuje mamička Soňa.

Ak by ste sa rozhodli chlapcovi pomôcť, neváhajte, a svojú finančnú pomoc posielajte na číslo účtu rodičov: 2616915208/1100. Za každú pomoc budú veľmi vďační.

 

Originál článok: https://www.topky.sk/cl/1000678/1342305/Maly-Tobiasko--3--tuzi-len-po-jednom--Pomozte-mu-postavit-sa-na-nohy-

Zdroj: www.topky.sk, ZB
Foto: archív S.P.