Dych berúci príbeh malej bojovníčky Hanky (5): Trpká cesta za nesplneným snom

12.05.2013 22:51

 

JASLOVSKÉ BOHUNICE - Kedy budem chodiť? A kedy behať? To sú otázky, ktorými Hanka (5) z Jaslovských Bohuníc dennodenne bombarduje svojich bezradných rodičov. Odpoveď na ne však nepoznajú ani oni, ani na slovo vzatí odborníci a tak jej ostáva len dúfať, že sa raz dočká a do školy odkráča po svojich. Malá veľká bojovníčka sa však nezdáva a krôčik po krôčiku si ide za svojím snom. Pomôžte je aj vy postaviť sa na nôžky a prežívať plnohodnotný život.

Hanka sa narodila pred piatimi rokmi v 32. týždni tehotenstva. Pôrod prebehol bez komplikácií a aj keď vážila len niečo cez 1,5 kila, nič nenasvedčovalo tomu, že by z nej nemohlo byť zdravé dievčatko. Lekári sa o ňu na jednotke intenzívnej starostlivosti starali ukážkovo a po niekoľkých dňoch si ju hrdá mamička odnášala o 0,7 kila ťažšiu. Hankine prvé mesiace tiež prebiehali bežne, zvrat nastal až keď dovŕšila prvý rôčik.

"Po roku nám neurologička stanovila diagnózu DMO - spastická diparéza. Všetkých nás to veľmi šokovalo, no museli sme ísť ďalej," spomína si na osudné chvíle mamička Andrea. V ten deň sa Hankiným rodičom obrátil život naruby, no rozhodli sa bojovať. Dnes má modrooké dievčatko 5 rokov, je veľmi šikovné, bystré a po mentálnej stránke úplne v poriadku. Chodí do materskej školy v Jaslovských Bohuniciach, ktorá jej dodáva sily a posúva ju vpred.

 

Hanka miluje bicyklovanie.
Dych berúci príbeh malej

 

Zároveň je to však miesto, na ktorom si Hanka uvedomuje, že nedokáže robiť všetko to, čo jej rovesníci považujú za samozrejmé. "Pýta sa, kedy bude ona chodiť, behať za nimi... ako jej na to odpovedať?," pýta sa bezradná mamina. Malá bojovníčka sa môže presúvať len autom, v kočíku a na malých prechádzkach s pomocou barličiek alebo chodítka. Napriek tomu však žiari šťastím a teší sa z každého nového dňa. "Medzi jej záľuby patrí bicyklovanie, pri ktorom je veľmi šťastná, bábiky, ktoré neustále oblieka, vyzlieka, ukladá spinkať, cvičí s nimi a verný plyšový psík bez mena, ktorý s ňou trávi celý deň," prezradila nám hrdá mamina.

Hanka už absolvovala niekoľko rehabilitácií a cvičení, ktoré prospievajú jej vývoju. "Liečba Hanke veľmi prospieva, zostala šikovnejšia, pevnejšia, má lepšie nosenie tela, lepšie nakročenie, najnovší krôčik dopredu  je chôdza s barličkami. Dôležité je, že Hanka sa pomaly zbavuje strachu, ktorý nás veľmi pri chôdzi brzdí," teší sa z dcérkiných úspechov. Lekári dievčatku liečbu odporúčajú absolvovať v trojmesačných intervaloch. Aj keď rodičia by Hanke dopriali všetko na svete, nedostatok financií ich tlačí do kúta.

 

Veľká bojovníčka svojho sna určite dosiahne.
Dych berúci príbeh malej

 

Rozhodli sa preto osloviť a vyzvať dobrých ľudí, ktorých Hankin príbeh oslovil a sú ochotní Hanke splniť jedinú túžbu "ísť sama do školy". Hanka je veľká bojovníčka, ktorá sa nikdy nevzdáva a určite sa jej sen vyplní. Ak chcete tejto malej bojovníčke na ceste za nesplneným snom pomôcť, neváhajte a kontaktujte jej rodičov. Za každú pomoc vám budú úprimne vďační.

 

 

Kontakt na Hankinu maminu:

Andrea Drgoňová
Záhumenická 451
Jaslovské Bohunice
919 30
e-mail: andrea.drgonova@azet.sk
tel. č.: 0944 474 902

 

Originál článku: https://www.topky.sk/cl/1000678/1348613/Dych-beruci-pribeh-malej-bojovnicky-Hanky--5---Trpka-cesta-za-nesplnenym-snom